Ciasto cappuccino śmietankowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Doskonałe połączenie kawy z lekkim biszkoptem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    250 dag cukru
    120g mąki tortowej
    120g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki zimnej wody
    Szczypta soli
    Masa:
    6 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać kiedy indziej np. do bezy)
    2 szklanki mleka
    1 szklanka śmietany kremówki
    150g cukru
    pełna łyżka mąki pszennej
    cukier waniliowy
    3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    200g masła w temp. pokojowej
    1/2 opakowania cappuccino czekoladowe
    serek mascarpone
    Dodatkowo:
    Opakowanie biszkoptów
    Czekolada toffi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cappuccino śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Odłożyć 2 łyżki cukru, a resztę dodać do żółtek, wlać wodę i ubijać ok. 5 minut. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać odłożone wcześniej 2 łyżki cukru. Pianę połączyć z ubitymi żółtkami mieszając delikatnie łyżką. Potem stopniowo dodawać przesiane mąki. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, natłuścić lekko olejem i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto i piec w 170stC około 40 minut.Biszkopt wystudzić i podzielić na dwie części.
    Krem :
    Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń. Gorący budyń dzielmy na połowę i do jednej z nich wsypujemy cappuccino, energicznie mieszamy do rozpuszczenia proszku.
    Budyń wystudzić.
    Masło dzielmy na dwie części. Pierwsza częśc masła miksujemy z budyniem śmietankowym, do białości. Na koniec dodajemy połowę serka mascarpone. Teraz drugą połowę masła miksujemy z budyniem cappuccino i również na koniec dodajemy resztę serka mascarpone.

    Połowę biszkoptu układamy na blaszce na to wykładamy krem śmietankowy, przykrywamy drugą połową biszkoptu i dajemy na to krem cappuccino. Układamy biszkopciki i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować