Ciasto cappuccino śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Odłożyć 2 łyżki cukru, a resztę dodać do żółtek, wlać wodę i ubijać ok. 5 minut. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać odłożone wcześniej 2 łyżki cukru. Pianę połączyć z ubitymi żółtkami mieszając delikatnie łyżką. Potem stopniowo dodawać przesiane mąki. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, natłuścić lekko olejem i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto i piec w 170stC około 40 minut.Biszkopt wystudzić i podzielić na dwie części.
Krem :
Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń. Gorący budyń dzielmy na połowę i do jednej z nich wsypujemy cappuccino, energicznie mieszamy do rozpuszczenia proszku.
Budyń wystudzić.
Masło dzielmy na dwie części. Pierwsza częśc masła miksujemy z budyniem śmietankowym, do białości. Na koniec dodajemy połowę serka mascarpone. Teraz drugą połowę masła miksujemy z budyniem cappuccino i również na koniec dodajemy resztę serka mascarpone.
Połowę biszkoptu układamy na blaszce na to wykładamy krem śmietankowy, przykrywamy drugą połową biszkoptu i dajemy na to krem cappuccino. Układamy biszkopciki i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Komentarze