Camembert z jabłkami i sałatą z truskawkowym dressingiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pomysł zaczerpnięty z programu Jakubiak lokalnie. Kiedyś oglądałem i w miarę moich "zdolności" do pamiętania :) postanowiłem przyrządzić taką oto kolację. Muszę przyznać ,że bardzo pyszna...szczególnie sałata z dressingiem truskawkowym. Polecam.

  • 45 min

Składniki:


  • 2 sery camembert naturalne
    jabłko
    gruszka
    laska wanilii
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    kilka łyżek miodu
    2 gałązki tymianku
    2 gałązki rozmarynu
    300 g świeżych truskawek
    100 ml soku z granata (lub limonki)
    2 łyżki brązowego cukru
    2 garści miksu sałat
    kilka listków świeżej mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki

Camembert z jabłkami i sałatą z truskawkowym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z każdego sera odkrawamy „wieczko”.
    Jabłko obieramy ,usuwamy gniazda nasienne ,kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy miąższ wanilii i świeżo mielony kolorowy pieprz. Mieszamy i wykładamy na każdy ser. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120°C ,do czasu kiedy zacznie „bulgotać”.

    W tym czasie obieramy gruszkę i kroimy ją na bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek miodu z odrobiną wody ,tymiankiem i rozmarynem. Karmelizujemy chwilę gruszki ,po czym wykładamy na pergamin (osobno ,żeby się nie posklejały).

    Truskawki obieramy z szypułek ,myjemy i osączamy. Kroimy na ćwiartki i wrzucamy na suchą patelnię ,dodajemy posiekaną miętę ,cukier i zalewamy odrobiną soku z granata (można użyć z limonki). Dusimy ,aż truskawki nam się rozpadną (można przyśpieszyć proces rozgniatając widelcem) ,redukujemy sos by był lekko gęstawy.

    Sałatę płuczemy ,osuszamy. Dodajemy gruszkę ,polewamy dressingiem truskawkowym i mieszamy. Podajemy z ciepłym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować