sałatka z marynowaną piersią kurczaka i dressingiem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Cudowny smaki , doskonałe połączenie smakowe.

  • 40 min

Składniki:

  • Dressing
    truskawki świeże 250 g
    miód płynny 1-1,5 łyżki
    syrop klonowy 1/2 łyżki
    ocet balsamiczny 1 łyżka
    oliwa z oliwek 1 łyżka
    musztarda 1/2 łyżki

    300 g piersi kurczaka
    marynata
    ząbki czosnku 2 sztuki
    sok z cytryny 1 łyżeczka
    przyprawa curry 1 łyżeczka
    oliwa z oliwek 2 łyżki
    sól
    chili

    rukola pęczek
    mięta liście kilka
    ser brie ok. 60 g
    kilka truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dressing

Sałatka z marynowaną piersią kurczaka i dressingiem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata.
    Do szklanej miski wlewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , curry, sól i szczyptę chili, mieszamy.
    Umytą i osuszoną pierś kroimy w dość grubą kostkę i wkładamy do marynaty, mieszamy.
    Zakrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Po zamarynowaniu obsmażamy mięso kilka , kilkanaście minut. Studzimy.

    Dressing.
    Opłukane truskawki blendujemy z octem , oliwą, miodem i musztardą , lekko solimy. Wszystko przelewamy do butelki lub słoika i odkładamy na kilka godzin do lodówki.
    Układamy sałatkę.
    Opłukaną rukolę i miętę rozkładamy na talerzykach, dodajemy ser brie pokrojony w kosteczkę . Truskawki płuczemy , kroimy w plasterki lub paseczki i wykładamy na sałatkę.

    Przestudzoną pierś kurczaka przekrawamy na pół i dokładamy do sałatki.
    Całość bezpośrednio przed podaniem polewamy dressingiem truskawkowym.
    Smacznego.
    Rukola i mięta są z mojego ogródka nie pryskane i dlatego jakieś robactwo mi je podjada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować