Calzone czyli pizza ze szpinakiem i z kurczakiem

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Calzone czyli pizza w kształcie pieroga. Jest bardzo delikatne i sycące. Można je robić z różnym farszem, na słono lub na słodko.U mnie dziś z kurczakiem, szpinakiem, sosem pomidorowo-porowym i mozzarello. Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku, dzięki temu jest ono bardzo delikatne, miękkie.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:(4 calzone na 4-6 os. ; czas przygotowania ok.60 minut)
    CIASTO:

    25 g świeżych drożdży
    szklanka letniego mleka
    1 łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    ok. 400 g mąki
    3 łyżki oliwy



    FARSZ:


    1 pierś z kurczaka
    1 średni por
    2 ząbki czosnku
    kilka łyżek przecieru pomidorowego
    sól, pieprz, curry, bazylia, oregano
    3 łyżki oleju
    100 g świeżego szpinaku
    200 g sera mozzarella(starta)
    1 roztrzepane jajko





Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Calzone czyli pizza ze szpinakiem i z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, rozetrzeć łyżką, wlać letnie mleko i dodać 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
    Do gotowego rozczynu wsypać resztę mąki, sól, wlać olej. Wyrobić na gładkie ciasto. Gdyby było zbyt tępe dodać kilka łyżek mleka, ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawić w ciepłym miejscu, żeby lekko wyrosło.
  • image-1eq1q1n 2. Przygotować farsz tj. Pora umyć i pokroić w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzać olej i wsypać pora, chwilę podsmażyć. Następnie dodać posiekany czosnek i pierś kurczaka, pokrojoną w kostkę. Smażyć do miękkości. Pod koniec dodać szpinak, wlać przecier pomidorowy i doprawić przyprawami. Lekko przestudzić.
  • image-09nnwvi 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować na średnicę ok. 22 cm. Na połowie ułożyć 1/4 część farszu i posypać mozzarellą. Przykryć pozostałym ciastem, zlepić boki jak pieroga.
  • image-0mepe1p 4. Posmarować jajkiem, zrobić wykałaczką na środku małą dziurkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
    Chwilę odczekać, żeby delikatnie podrosło.
  • image-18in51t 5. Piec w nagrzanym piekarniku w 200'C przez ok. 15 minut na złoty kolor.
    Najlepiej smakuje gorące.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować