Ciasto marchewkowo orzechowe

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Uwielbiane przez moją rodzinę ciasto z marchewką i orzechami. Zawsze wychodzi lekko wilgotne w środku

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • marchew starta 1,5 szklanki
    jajka 4 sztuki
    cukier 0,75 szklanki
    orzechy włoskie 20 dag
    cynamon 1,5 łyżki
    mąka 1,5 szklanki
    soda oczyszczona 1 łyżeczka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    olejek pomarańczowy do smaku
    olej 0,25 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowo orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy drobno posiekać. Mąkę wymieszać z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.

    Jajka wbić do miski. Wsypać do jajek cukier. Jajka z cukrem ubić na jasną masę. Dolewać powoli olej i olejek cały czas miksując. Dodawać stopniowo mąkę. Wsypać orzechy wymieszać, na koniec wsypać marchew, wymieszać.

    Ciasto przelać do wysmarowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku około 45-50 minut ( ciasto pieczemy w keksówce)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować