Ciasto marchewkowo - orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasta z dodatkiem warzyw sa wilgotne I delikatne . Takie jest właśnie to I ta wyczuwalna nuta orzechów.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki mąki kokosowej
    4 jajka
    1 szklaka cukru
    4 marchewki
    3/4 kostki masła
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżeczki sody
    1 szklanka zmielonych orzechow laskowych + 0,5 szklanki do posypania ciasta
    1 opakowanie polewy o smaku mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marchewkowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw obieramy marchew I scieram na tarce o drobnych oczkach . Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Masło rozpuszczamy I studzimy. Do ubitych białek dodajemy żółtka I przesiana mąkę z proszkiem I soda . Wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy roztopione masło I dokladnie mieszamy , nastepnie starta marchewke I mieszamy . Formę wyłożona papierem napełniamy gotowa masa . Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni I pieczemy 50 minut.
    Jak ciasto wystygnie rozpuszczamy polewę I dokładnie rozprowadzamy na ciescie. Na jeszcze ciepłą polewe posypujemy zmielone orzechy I ciasto gotowe.

Porady

Orzechy laskowe mozna zastąpic włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Marchewka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować