1.BISZKOPT:
Ubić białka z solą ,dodać cukier, ubić ,dodać wodę ,ubić ,dodać żółtka , chwilę ubić , dodać mąkę z proszkiem i wymieszać łyżką .Spód tortownicy wyłożyć papierem , wylać ciasto .Piec 180 stopni 25 min. Wystudzić i przekroić na pół .
Rozpuścić wszystkie galaretki każda w szkl. wrzącej wody .Wszystkie galaretki kiedy zastygną pokroić w kostkę .
KREM:
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę .(najlepiej ucierać pałką w makutrze ) dodawać po jednym żółtku i ucierać . Jak będzie puszysta masa ,żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie jak przestygnie wlać do masy utrzeć dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie wymieszać. Na spód biszkoptu wyłożyć po trochę z każdej galaretki , a resztę galaretek włożyć do masy i delikatnie wymieszać .Na galaretki wyłożyć masę-krem ,przykryć drugim blatem biszkoptowym , wierzch polać polewą czekoladową.
Porady
Ciasto można również upiec na normalnej blaszce. Nie podałam przepisu na polewę , gdyż każda gospodyni ma swój przepis na polewę. Polewę posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze