Tarta na słodko - "Buźka"

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wesoła i apetyczna tarta dla najmłodszych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki
    150g kostki margaryny lub masła
    ½ szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany 18%

    Krem:
    330ml kremówki 30%
    1,5 łyżki cukru pudru
    250g mascarpone

    Galaretka:
    1 czerwona galaretka
    1 szkl wrzątku

    Dodatkowo:
    dżem z porzeczkowy
    owoce (np. brzoskwinie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto

Tarta na słodko - "buźka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce min. pół godziny. Zimnym ciastem wylepić spód i boki formy od tarty. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce około 40 minut. Piec w temp. 180 stopni około 10-15 min (dobrze nagrzany piekarnik, termoobieg). Gdyby ciasto podczas pieczenia się unosiło, należy znów nakłuć je widelcem.

    Krem:
    Kremówkę wymieszać mikserem z mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania konsystencji kremu.

    Galaretki:
    Przygotować galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia.

    Wykonanie całości:
    Spód tarty posmarować dżemem, na to wyłożyć połowę kremówki, poukładać owoce, zrobić szprycą boki z kremówki, poukładać owoce i zalać galaretką. Gdy galaretka stężeje zrobić buźkę z kremówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować