Burgery rosołowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego staram się wykorzystać nawet co, co pozostaje z innych dań. Te kotleciki powstały z resztek z gotowania rosołu. Mój chłopak zajadał się nimi z wielkim entuzjazmem.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
    2-3 marchwie
    1 średnia pietruszka
    1/2 małego pora (tylko biała cześć)
    1/4 korzenia selera
    1 kostka rosołowa drobiowa
    1 jajo
    1/2 szklanki bułki tartej
    1 mini kostka przyprawowa Knorr smażona cebulka
    pieprz
    papryka ostra w proszu
    suszony koperek
    czosnek granulowany
    ewentualnie sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Burgery rosołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchwie, pietruszkę i seler obrać, umyć. Kurczaka umyć, pokroić na 4 części. Gotować razem w 1 litrze wody z dodatkiem kostki rosołowej, około 20 minut, od momentu zagotowania wody. Warzywa odcedzić.
  • 2. Ugotowane warzywa i kurczaka pokroić w małą kostkę, połowę warzyw rozgnieść widelcem. Umyć i poroić pora, dodać do warzyw z kurczakiem. Dodać jajko i bułkę tartą oraz przyprawy, wymieszać.
  • 3. Z masy wyrabiać duże kulki, rozpłaszczać je tak, by powstały dosyć grube burgery. Smażyć na średnim ogniu, na rozgrzanym oleju.
    Podawać z surówkami i ziemniakami lub jak hamburgery - w bułce, z dodatkiem świeżych warzyw i sosem.

Porady

Kostki rosołowa i przyprawowa są słone, wiec dodatek soli nie jest konieczny. Bulionu po gotowaniu warzyw nie wylewajmy - przyda się, jako baza do zup. Burgery świetnie smakują z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować