Buraczkowe tosty ze szprotem w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nietuzinkowe tosty – z pastą z konserwy rybnej, twarogu i gotowanych buraków, z dodatkiem rodzynków i prażonych ziaren sezamu. Odpowiednio doprawione, ze sporą garścią zieleniny. Tosty idealne na ciepłą kolację, ale i ciekawą przystawkę, którą można podać na ciepło lub na zimno.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 bochenek chleba słonecznikowego z formy (500 g)

    1 puszka szprota w sosie pomidorowym (300 g)
    250 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
    2 surowe jajka
    200 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
    70 g obranego czosnku askalońskiego (cebuloczosnku) – może być cebula dymka
    30 g posiekanego szczawiu
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 kopiasta łyżka posiekanego lubczyku
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki sparzonych, osączonych rodzynków
    3 łyżeczki prażonych ziaren białego sezamu
    1 łyżeczka całej czarnuszki
    1 łyżeczka całej gorczycy białej
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Sok Jajko Przystawki Kanapki Tosty

Buraczkowe tosty ze szprotem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczkowe tosty ze szprotem w sosie pomidorowym 1. Wymieszać konserwę, twaróg, jajka i sok z cytryny. Dodać pokrojone w małą kostkę buraki, posiekany czosnek, rodzynki i sezam.
  • Buraczkowe tosty ze szprotem w sosie pomidorowym 2. Dołożyć zieleninę, czarnuszkę i gorczycę. Całość wymieszać, doprawiając przyprawami do smaku.
  • Buraczkowe tosty ze szprotem w sosie pomidorowym 3. Chleb pokroić na 12 kromek, te przełożyć do formy do pieczenia (29 x 39). Na każdą kromkę nałożyć sporą porcję przygotowanej masy. Piec 20 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować