buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

ciasto jest pyszne, wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada............SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna 12,5 dag, buraczki 1 kubek/starte ugotowane, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, dżem 250 ml/aroniowy, śmietana 30 % 330 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Ciasto

Buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć do piany z 4 minuty na dużych obrotach
  • etap 2. buraczki ugotowane utrzeć na tarce grubsze oczka, cały kubek buraczków wsypać do masy, mikserem połączyć składniki
  • etap 3. dodać kakao i połączyć składniki
  • etap 4. wsypać mąkę z proszkiem i sodą, mikserem krótko połączyć składniki
  • etap 5. foremki keksowe 20x15 cm, jedna wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, druga silikonowa, ciasto przełożyć do foremek, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, do suchego patyczka
  • etap 6. zimne ciasto wyjąć z foremek, przekroić na połowę, połowy ciasta posmarować sporo dżemem niskosłodzonym aroniowym lub jaki się lubi, nakryć drugą połową ciasta
  • etap 7. zimną śmietanę z cukrem pudrem, śmietan fixem ubić mikserem na sztywno, boki i wierzch ciast posmarować śmietaną i posypać kolorową posypką

Porady

składniki do ciasta temperatura pokojowa, jedna foremka była do pracy męża

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować