Buraczkowe ciasto z aronią i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć do piany z 4 minuty na dużych obrotach
2.buraczki ugotowane utrzeć na tarce grubsze oczka, cały kubek buraczków wsypać do masy, mikserem połączyć składniki
3.dodać kakao i połączyć składniki
4.wsypać mąkę z proszkiem i sodą, mikserem krótko połączyć składniki
5.foremki keksowe 20x15 cm, jedna wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, druga silikonowa, ciasto przełożyć do foremek, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, do suchego patyczka
6.zimne ciasto wyjąć z foremek, przekroić na połowę, połowy ciasta posmarować sporo dżemem niskosłodzonym aroniowym lub jaki się lubi, nakryć drugą połową ciasta
7.zimną śmietanę z cukrem pudrem, śmietan fixem ubić mikserem na sztywno, boki i wierzch ciast posmarować śmietaną i posypać kolorową posypką
Porady
składniki do ciasta temperatura pokojowa, jedna foremka była do pracy męża
Komentarze