Purpurowa sałatka z buraczków, nadziewanych papryką oliwek oraz czosnku. Całość dopełnia biały ser, a także świeża natka pietruszki i aromatyczne przyprawy korzenne.
15 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
900 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
100 g zielonych oliwek konserwowych bez pestek - nadziewanych papryką (masa po osączeniu)
4 obrane ząbki czosnku
2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
125 g twarogu półtłustego
3 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki soku z cytryny
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – nasion kozieradki, kurkumy, cynamonu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Buraczki z oliwkami, czosnkiem i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać pokrojone w plastry oliwki i posiekany w ćwierćplastry czosnek, dołożyć natkę pietruszki i pokruszony biały ser. Następnie wsypać nasiona kozieradki, kurkumę i imbir, wlać oliwę/olej i sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszać, po czym całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze