Buraczki z oliwkami, czosnkiem i białym serem

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Purpurowa sałatka z buraczków, nadziewanych papryką oliwek oraz czosnku. Całość dopełnia biały ser, a także świeża natka pietruszki i aromatyczne przyprawy korzenne.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
    100 g zielonych oliwek konserwowych bez pestek - nadziewanych papryką (masa po osączeniu)
    4 obrane ząbki czosnku
    2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
    125 g twarogu półtłustego
    3 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – nasion kozieradki, kurkumy, cynamonu
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Buraczki z oliwkami, czosnkiem i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki z oliwkami, czosnkiem i białym serem 1. Buraczki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać pokrojone w plastry oliwki i posiekany w ćwierćplastry czosnek, dołożyć natkę pietruszki i pokruszony biały ser. Następnie wsypać nasiona kozieradki, kurkumę i imbir, wlać oliwę/olej i sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszać, po czym całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować