Buraczki z białą rzodkiewką na ciepło

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Purpurowa jarzynka do obiadu podawana na ciepło. Słodkawe czerwone buraczki z ostrą w smaku białą rzodkiewką z charakternymi dodatkami w towarzystwie pachnących świeżych ziół – to sprawi, że nawet najbardziej nijaki posiłek nabierze zdecydowanego wyrazu.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
    450 g oczyszczonej białej rzodkiewki
    4 obrane ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej mięty
    2 łyżki masła
    200 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
    ½ szklanki wody
    2 łyżeczki chrzanu konserwowego ze słoika
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka kminku mielonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Potrawka Dodatki Jarzynka

Buraczki z białą rzodkiewką na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki z białą rzodkiewką na ciepło 1. W rondlu rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek i wsypać kminek – smażyć, aż czosnek będzie szklisty. Następnie dodać pokrojoną w małą kostkę rzodkiewkę i smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając. Do zawartości garnka dołożyć buraczki (także pokrojone w małą kostkę) i jeszcze chwilę podgrzewać. Do warzyw dołożyć chrzan oraz koncentrat, wlać sos sojowy i wodę. Składniki wymieszać i dusić 10 min.
  • Buraczki z białą rzodkiewką na ciepło 2. Do jarzynki dodać jogurt oraz wsypać świeże zioła – wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Na końcu potrawę doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować