Buraczki do obiadu.

  • wyświetlono: 870 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Takie buraczki mama zawsze robiła do niedzielnego obiadu. Smak mojego dzieciństwa.

wiola
  • 90min

Składniki

1kg buraków czerwonych
cebula
sól
pieprz
olej
śmietana słodka 2 łyżki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Buraczki do obiadu.

  • 1. Buraki myjemy i gotujemy w łupinach do miękkości. Studzimy i obieramy, następnie ścieramy na tartce o drobnych oczkach. Cebule kroimy w drobna kosteczkę i szklimy na oleju. Dodajemy do buraczków i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec doprawiamy. Podajemy gorące jako dodatek do ziemniaków i mięsa.

Porady

Buraki są dobrze ugotowane jeśli łupinę da się lekko zdjąć ręką. Olej można zastąpić masłem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczyladodatek do obiaduburaki czerwoneburaki na gorąco
 

Komentarze

Podobne przepisy

tarte buraczki z cebulką do obiadu

Dodane przez: tasty-and-fit

tarte buraczki z cebulką do obiadu

Uwielbiam buraczki. Pieczone, duszone,...

szparagi

Dodane przez: Babcia Tereska

ZIELONE SZPARAGI DO OBIADU

Zielone szparagi do obiadu - danie...

image-1ehrkr2

Dodane przez: Mniam1

Pieczone ziemniaki do obiadu

Pieczone ziemniaki to smaczny dodatek...

Buraczki tarte do obiadu

Dodane przez: Gregorhspeed

Buraczki tarte do obiadu

Nasze ulubione, tradycyjne, choć...

Czerwone buraczki na obiad

Dodane przez: Ejszetka

Czerwone buraczki na obiad

Czerwone buraczki idealnie nadają...