buraczki z cebulką do obiadu

  • wyświetlono: 22055 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 1

Podaję je na zimno, do różnych mięsnych potraw, mocno wyczuwalny smak i zapach podsmażonej cebulki, nadaje buraczkom przepysznego charakteru :)

capri
  • 80min

Składniki

około 0,5 kg ugotowanych do miękkości buraków ( w łupinkach)
2 małe cebule + 1 łyżka masła do podsmażenia
sok z cytryny
cukier do smaku
czarny pieprz
1 jabłko winne (opcjonalnie)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

buraczki z cebulką do obiadu

  • 1. Buraczki schładzamy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać do buraczków, jeśli ktoś lubi, może dodać również jabłko (winne) starte na dużych oczkach, całość wymieszać, doprawić sokiem z cytryny, odrobiną cukru i czarnym pieprzem, wstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby składniki się "przegryzły".

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcicebulaburakijabłko
 

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinia z cebulką i pomidorkiem do obiadu

Dodane przez: agatab

Cukinia z cebulką i pomidorkiem do obiadu

Ta jarzynka powstała spontanicznie,...

Dodane przez: Katarzyna255

Buraczki do obiadu na zimno

doskonałe do mięsa i ziemniaków

Buraczki do obiadu

Dodane przez: bienpyt

Buraczki do obiadu

Ciekawy i smaczny dodatek do drugiego...

Marchewka z groszkiem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Marchewka z groszkiem do obiadu

Marchewka z groszkiem - klasyka...

Buraczki zasmażane do obiadu

Dodane przez: juchab

Buraczki zasmażane do obiadu

Często goszczą u mnie w domu