Bułki pszenne z majonezem

5 (185 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybkie, pyszne, niezwykle mięciutkie bułeczki z dodatkiem majonezu

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500g mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu
    - 1 łyżeczka soli
    -1 łyżeczka cukru
    - 250ml letniej wody
    - 20-25g drożdży
    - 2 łyżki majonezu
    - 2 oleju
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenne z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wlać wodę, wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze rozmieszać i odstawić na pewien czas, aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Wlać też olej i majonez. Jak rozczyn
    będzie gotowy wlać do mąki i wyrobić ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45min.
  • 3. Po tym czasie wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 8 kawałków. Z każdego uformować kulkę i ułożyć na blaszce od piekarnika na papierze do pieczenia. Zostawić tak bułeczki na 10min, wyrosną jeszcze. Naciąć nożem prawie do końca. Piec w nagrzanym piekarniku w 200°C przez 20 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować