Bułki pszenne z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiego naczynia wlać wodę, wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze rozmieszać i odstawić na pewien czas, aż podwoi swoją objętość.
2.Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Wlać też olej i majonez. Jak rozczyn
będzie gotowy wlać do mąki i wyrobić ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45min.
3.Po tym czasie wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 8 kawałków. Z każdego uformować kulkę i ułożyć na blaszce od piekarnika na papierze do pieczenia. Zostawić tak bułeczki na 10min, wyrosną jeszcze. Naciąć nożem prawie do końca. Piec w nagrzanym piekarniku w 200°C przez 20 min
Komentarze