Bułki pszenne

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię jak w domu pachnie świeżym pieczywem. Chyba każdy lubi ten zapach :)
Dlatego zostawiam Wam przepis na pyszne, mięciutkie, pszenne bułeczki.
Proste i szybkie w wykonaniu. Skusicie się?
Pozostają miękkie na drugi dzień.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g maki pszennej
    30 g drożdży
    200 ml ciepłej wody
    100 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    5 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki

Bułki pszenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki pszenne 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier.Zostawić na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować.
    Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zaczyn drożdżowy, wodę i na koniec olej.Wyrobić gładkie ciasto.
    Ja zrobiłam to robotem.
    Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wystarczy pół godzinki.
    Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę i formować bułeczki.
    Ja robię z ciasta wałek i dzielę go na 8 części.
    Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posypać mąką i tępą strona noża zrobić przedziałek. Pozostawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Bułki pszenne 2. Bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 20-25 minut, do zrumienienia.
    Wystudzić na kratce i można zajadać :)

Porady

Bułki przed pieczeniem można posmarować rozmieszanym jajkiem. Będą miały ładny złoty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować