Bułeczki z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wlać 100ml letniej wody, rozkruszyć do niej drożdże oraz wrzucić łyżeczkę miodu i 3 łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać i odstawić przykryte ściereczką na 20 min.
2. Po upływie czasu do przygotowywanego rozczynu wrzucić pozostałą mąkę, sól oraz wlać rozpuszczone masło w pozostałej wodzie ( należy wlać jak będzie letnie) i całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h do wyrośnięcia.
3.Z wyrośniętego ciasta uformować 15 równych bułeczek i rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20min.
4.Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać dość obficie wierzch startym serem. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez około 20-25min. Smacznego ❤
Komentarze