Bułeczki z Żółtym Serem

4.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, pachnące i mięciutkie bułeczki z serem

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 550g mąki pszennej/ orkiszowej jasnej
    150g mąki kukurydzianej
    50g masła
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego/zwykłego
    25g drożdży
    150-200ml wody
    Dodatkowo:
    150-200g starego sera żółtego
    1 żółtko wymieszane z odrobiną mleka
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Bułeczki z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wlać 100ml letniej wody, rozkruszyć do niej drożdże oraz wrzucić łyżeczkę miodu i 3 łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać i odstawić przykryte ściereczką na 20 min.
    2. Po upływie czasu do przygotowywanego rozczynu wrzucić pozostałą mąkę, sól oraz wlać rozpuszczone masło w pozostałej wodzie ( należy wlać jak będzie letnie) i całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h do wyrośnięcia.
    3.Z wyrośniętego ciasta uformować 15 równych bułeczek i rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20min.
    4.Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać dość obficie wierzch startym serem. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez około 20-25min. Smacznego ❤
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Sery Mąka orkiszowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować