Pieczarkowe bułki z serem żółtym

4.33 (3 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie, delikatne bułki pszenne z dodatkiem podsmażanych pieczarek i cebuli swoim zapachem zachęcają do zjedzenia. Do tego chrupiąca serowa otoczka.... "palce lizać"
Najlepsze bułki na wycieczkę, piknik, do pracy czy szkoły. Wyśmienicie smakują same, ale oczywiście nadają się na kanapki. Możemy je też kroić w małe kromeczki i na nich tworzyć kanapki na "dwa kęsy" lub użyć do domowych burgerów.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej, u mnie typ 700
    50 g mąki pszennej razowej
    9 g drożdży suchych
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1/3 łyżeczki płatków chili
    300 g kefiru lub maślanki
    około 150 g wody
    1 jajko +1 jajko do smarowania bułek

    200 g cebuli
    160- 220 g pieczarek brunatnych
    2 łyżki masła klarowanego
    sól i pieprz do smaku

    100 g sera salami
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe

Pieczarkowe bułki z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy podobnie pokrojone pieczarki. Krótko smażymy i zostawiamy do ostygnięcia.

    Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę suchych składników, mieszamy i dolewamy lekko podgrzany kefir. Zarabiamy ręcznie lub przy pomocy robota. W trakcie zarabiania dodajemy partiami ciepłą wodę i podsmażone pieczarki z cebulą. Zagniatamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni lub od misy robota.

    Wyrobione ciasto zostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu, nakrywając je ściereczką lub folią spożywczą.
    Dobrze wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolicę i zarabiamy krótko ręcznie. Następnie dzielimy ciasto na około 12 części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na około 15 minut do ponownego wyrastania. Bułki smarujemy roztrzepany jajkiem i posypujemy po wierzchu startym serem.

    Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Porady

* Z podanej proporcji wychodzi 12 bardzo dużych bułek. * Po wyrośnięciu na blaszce bułki będą się "dotykać". Po upieczeniu i przestygnięciu odrywamy jedną od drugiej. U mnie posłużą za podstawę domowych burgerów, dlatego są takie duże :) * Jeśli chcemy mieć małe "zgrabne bułeczki", możemy je rozłożyć na 2 blachy i upiec 15 mini bułeczek. * Zamiast masła klarowanego możemy użyć oleju. * Jeśli nie "boimy się" ziół możemy poeksperymentować z również z innymi ziołami, które lubimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować