Bułeczki rajskie jabłuszka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Nie ma jesieni bez bułeczek z jabłkami. Te są przepyszne, mięciutkie, pełne jabłkowego nadzienia i bitej śmietany.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 500g mąki,
    • 50g świeżych drożdży,
    • Szczypta soli,
    • 3 żółtka,
    • ¼ szklanki cukru,
    • 1 cukier wanilinowy,
    • 1 szklanka mleka,
    • 125 g masła,
    • NADZIENIE JABŁKOWE:
    • 1 kg jabłek (najlepiej odmiany antonówka, reneta),
    • 3-4 łyżki cukru,
    • 1 łyżka masła,
    • 1 łyżka soku z cytryny,
    • 1-2 łyżeczki cynamonu,
    • KRUSZONKA:
    • 50 g mąki,
    • 35 g masła,
    • 25g cukru pudru,
    • Kilka kropel aromatu waniliowego,
    • BITA ŚMIETANA:
    • 400g śmietany kremówki,
    • 2-3 łyżki cukru pudru,
    • 1-2 śmietan fixy,
    • DODATKOWO:
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka mleka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Ciastka

Bułeczki rajskie jabłuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NADZIENIE JABŁKOWE: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Kolejno ścieramy je na grubych oczkach tarki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier. Następnie dodajemy starte jabłka oraz sok z cytryny. Jabłka smażymy często mieszając około 10-15 minut. Jabłka po tym czasie powinny zmięknąć i zrobić się gęste. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy.
    CIASTO: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i kilka łyżek mąki, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia.
    W tym czasie żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
    W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.
    Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami, aby otrzymać kruszonkę.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy kilka minut i dzielimy na 15 części (po 67g każda). Każdą z części rozpłaszczamy i nakładamy po łyżce nadzienia jabłkowego. Bułeczki dokładnie zlepiamy i formujemy okrągły kształt. Gotowe bułeczki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy je na kilkanaście minut pod przykryciem, aby podrosły. Wówczas smarujemy je jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w dwóch partiach około 20-25 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia.
    Po upieczeniu bułeczki studzimy. Następnie nadziewamy je bitą śmietaną.
    BITA ŚMIETANA: Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przekładamy ją do szprycy z długą, podłużną końcówką do nadziewania i nadziewamy bułeczki nakłuwając je z boku.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Bułka Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować