Bułeczki rajskie jabłuszka

  • wyświetlono: 247 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie ma jesieni bez bułeczek z jabłkami. Te są przepyszne, mięciutkie, pełne jabłkowego nadzienia i bitej śmietany.

Cukiereczek
  • 15 porcje

Składniki

• CIASTO:
• 500g mąki,
• 50g świeżych drożdży,
• Szczypta soli,
• 3 żółtka,
• ¼ szklanki cukru,
• 1 cukier wanilinowy,
• 1 szklanka mleka,
• 125 g masła,
• NADZIENIE JABŁKOWE:
• 1 kg jabłek (najlepiej odmiany antonówka, reneta),
• 3-4 łyżki cukru,
• 1 łyżka masła,
• 1 łyżka soku z cytryny,
• 1-2 łyżeczki cynamonu,
• KRUSZONKA:
• 50 g mąki,
• 35 g masła,
• 25g cukru pudru,
• Kilka kropel aromatu waniliowego,
• BITA ŚMIETANA:
• 400g śmietany kremówki,
• 2-3 łyżki cukru pudru,
• 1-2 śmietan fixy,
• DODATKOWO:
• 1 jajko,
• 1 łyżka mleka,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki rajskie jabłuszka

  • 1. NADZIENIE JABŁKOWE: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Kolejno ścieramy je na grubych oczkach tarki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier. Następnie dodajemy starte jabłka oraz sok z cytryny. Jabłka smażymy często mieszając około 10-15 minut. Jabłka po tym czasie powinny zmięknąć i zrobić się gęste. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy.
    CIASTO: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i kilka łyżek mąki, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia.
    W tym czasie żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
    W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.
    Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami, aby otrzymać kruszonkę.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy kilka minut i dzielimy na 15 części (po 67g każda). Każdą z części rozpłaszczamy i nakładamy po łyżce nadzienia jabłkowego. Bułeczki dokładnie zlepiamy i formujemy okrągły kształt. Gotowe bułeczki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy je na kilkanaście minut pod przykryciem, aby podrosły. Wówczas smarujemy je jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w dwóch partiach około 20-25 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia.
    Po upieczeniu bułeczki studzimy. Następnie nadziewamy je bitą śmietaną.
    BITA ŚMIETANA: Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przekładamy ją do szprycy z długą, podłużną końcówką do nadziewania i nadziewamy bułeczki nakłuwając je z boku.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowejabłkabita śmietanadla dziecibułeczkibułkidrożdzówkijesieńbułki z jabłkami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki bakaliowe

Dodane przez: jollkaol225

Bułeczki bakaliowe

Gdy goście już są w drodze, to...

bułeczki drożdżowe

Dodane przez: Kamelia1111

Bułeczki - ślimaczki z serem

Bułeczki są pyszne, delikatne i...

Niemieckie bułeczki z budyniem

Dodane przez: Cukiereczek

Niemieckie bułeczki z budyniem

To pyszny wypiek z ciasta półfrancuskiego,...

Bułeczki z wiśniami

Dodane przez: mysza75

Bułeczki z wiśniami

Bułeczki do pracy, na piknik na...

Kanelbullar czyli cynamonowe bułeczki

Dodane przez: anamarisworld

Kanelbullar czyli cynamonowe bułeczki

Kanelbullar czyli cynamonowe bułeczki

bułki

Dodane przez: maalikaa

Bułeczki z powidłami

Szybkie i proste bułeczki pieczone.