Rajskie jabłuszka kandyzowane..

  • wyświetlono: 24761 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj prezentuję szczególny rarytas -rajskie jabłuszka smażone w syropie cukrowym.

Składniki

Rajskie jabłuszka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rajskie jabłuszka kandyzowane..

  • Rajskie jabłuszka1. Konfitury:
    1kg jabłuszek rajskich (przepis można zastosować do konfitur z innych owoców)
    0,75kg cukru
    0,3l wody
    Dojrzałe jabłuszka opłukać i obsuszyć. Każde nakłuć kilka razy wykałaczką.
    Wsypać do wrzącej wody na 2 min, a następnie do zimnej. Proces blanszowania.
    Ugotować syrop z 0,5 kg cukru, ostudzić.
    Do zimnego syropu włożyć owoce i podgrzewać powoli do zagotowania. Ostudzić.
    Dodać pozostały cukier-0,25kg i ogrzewać do zagotowania. Pozostawić do następnego dnia.
    Następnego dnia znowu podgrzać do zagotowania .Czynność tę powtarzać przez 4-5 dni, owoce muszą być szkliste.
    Konfitury nałożyć do słoiczków, zamknąć, nie pasteryzować.
    Podczas smażenia owoców nie mieszamy, potrząsamy delikatnie garnkiem. Garnek powinien być płaski o dużej średnicy, tak, aby owoce pływały raczej luźno.
  • Rajskie jabłuszka2. Jabłuszka kandyzowane.
    Kiedy owoce w konfiturze są szkliste, wyjmować z syropu po kolei osączając je. Ułożyć na talerzu, aby obeschły. Obsuszone otoczyć w cukrze krysztale i ułożyć w słoikach. Zamknąć szczelnie.

    Konfitury są wyśmienitym dodatkiem do zimowej herbatki, deserów czy ciast.
    Owoce kandyzowane stanowią smaczną i piękną naturalną ozdobę tortów itp.

Porady

Owoce kandyzowane otrzymuje się przez wysycenie ich cukrem i wysuszenie. Są termo stabilne, nie zmieniają swoich właściwości podczas zamrażania i pieczenia.
Jeżeli pozostawimy owoce zawieszone w syropie cukrowym mamy konfitury. Do konfitur bierze się owoce zdrowe, bez uszkodzeń.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-17bvn5a

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Skórka kandyzowana z pomarańczy

Wkrótce święta, a z nimi smak i...

Kandyzowana skórka z pomarańczy

Dodane przez: ania-gotuje

Świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

Nie ma to jak domowa kandyzowana...

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Dodane przez: Skotka

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Doskonała do deserów i wypieków.

image-028yuoh

Dodane przez: aniołek19

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Pyszna,aromatyczna domowa skórka...

Skórka kandyzowana

Dodane przez: monikaT83

Różnokolorowa skórka kandyzowana

Słodka, bez konserwantów skórka-idealna...

Jabłka prażone do szarlotki

Dodane przez: ewaeu

Jabłka prażone do szarlotki

Takie jabłuszka możemy wykorzystać...