Bułeczki drożdżowe z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

pyszne bułeczki drożdżowe

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna -50 dag
    drożdże -5 dag
    mleko -250ml
    cukier - 5 dag
    margaryna - 5 dag
    żółtka - 2 szt
    sól
    tłuszcz do formy
    jajko do posmarowania ciasta
    KRUSZONKA:
    mąka pszenna - 6 dag
    cukier - 6 dag
    margaryna - 6 dag

    cukier
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odstawać od ręki wlewać stopniowo tłuszcz i wyrabiać, az ciasto połączy sie dokładnie z tłuszczem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto powiększy swoją objętość formować małe okrągłe bułeczki i układać na prostokątnej blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką., zostawić je w ciepłym miejscu aby jeszcze wyrosły. Gdy zwiększa swoją objętość o 100% posmarować rozmąconym jajkiem i na każdej bułeczce położyć troszkę kruszonki. Połowę bułeczek posypać cukrem kryształem i cynamonem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniki ok 25 minut.
    KRUSZONKA: masło z mąką posiekać, dodać cukier i razem wszystko rozetrzeć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mleko Mąka pszenna Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować