Budyniowiec kakaowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mąż uwielbia budyń ,a ja galaretkę. A to ciastko łączy w sobie oba te składniki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    9 jajek
    1,5 szkl.cukru
    1 1/4 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki octu
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    Masa:
    3 op. budyniu waniliowego
    2 galaretki agrestowe
    1,5 l. mleka
    6 łyżek cukru
    1 margaryna
    Polewa:
    1 op. budyniu czekoladowego
    1 galaretka wiśniowa
    0,5 l. mleka
    2 łyżki cukru
    wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyniowiec kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić z cukrem i żółtkami.Dodać ocet i proszek do pieczenia, zmiksować.Następnie porcjami dodawać obie mąki, a na końcu kakao lekko wymieszać łyżką..Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki(25x39)i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min.
  • 2. Masa:
    Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru i od razu po zdjęciu go z ognia wsypać galaretkę w proszku, energicznie wymieszać do połączenia się składników.Następnie budyń ostudzić i utrzeć z miękką margaryną.
  • 3. Polewa:
    Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru po zdjęciu z ognia dosypać galaretkę w proszku i energicznie wymieszać. Lekko ostudzić.
  • 4. Wykonanie:
    Ostudzony biszkopt rozciąć na 3 płaty , nasączyć je wodą wymieszaną z olejkiem waniliowym i przełożyć masą. Na wierzch wylać polewę z budyniu czekoladowego i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować