Budyniowiec kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić z cukrem i żółtkami.Dodać ocet i proszek do pieczenia, zmiksować.Następnie porcjami dodawać obie mąki, a na końcu kakao lekko wymieszać łyżką..Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki(25x39)i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min.
2.Masa:
Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru i od razu po zdjęciu go z ognia wsypać galaretkę w proszku, energicznie wymieszać do połączenia się składników.Następnie budyń ostudzić i utrzeć z miękką margaryną.
3.Polewa:
Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru po zdjęciu z ognia dosypać galaretkę w proszku i energicznie wymieszać. Lekko ostudzić.
4.Wykonanie:
Ostudzony biszkopt rozciąć na 3 płaty , nasączyć je wodą wymieszaną z olejkiem waniliowym i przełożyć masą. Na wierzch wylać polewę z budyniu czekoladowego i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze