Budyń z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną prażymy w rondlu tak długo, aż poczujemy orzechowy aromat. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Można tez kilka razy przepłukać kaszę wrzątkiem. Jednak prażenie jest szybsze i wygodniejsze, a kasza przygotowana w ten sposób jest przepyszna. Kaszę zalewamy 2 szklankami wrzątku i szklanką mleka. Solimy, dodajemy masełko, przykrywamy i gotujemy ok.25min. Kasza powinna się lekko rozgotować. Pod koniec gotowania dodajemy połamaną czekoladę i cukier. Gdy kasza wchłonie płyn, a czekolada się roztopi, zdejmujemy z ognia. Nie martwcie się, jeśli pozostanie trochę płynu. Na pewno się przyda, bo jeszcze ciepłą kaszę należy blendować, aby nie pozostały żadne wyczuwalne pod zębami ziarenka. Można jeszcze podlać mlekiem, jeśli nie chcemy zbyt gęstego budyniu. Po chwili blendowania, dodajemy banana i masło orzechowe. Blendujemy tak długo, aż masa budyniowa będzie idealnie gładka.
Przygotowany budyń wykładamy do salaterek i ozdabiamy konfiturą wiśniową, lub jaką Sami zdecydujecie... :)
Porady
Kaszę koniecznie trzeba blendowac , kIedy jest dobrze ciepła. Dzięki temu nie będą wyczuwalne jej ziarenka
Komentarze