BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo pożywna i wartościowa alternatywa dla gotowych pełnych sztucznych dodatków budyni.

  • 30 min

Składniki:

  • -szklanka kaszy jaglanej
    -szklanka mleka pełnotłustego
    -1 dojrzały banan
    -1/2 gorzkiej czekolady
    -2 solidne łyżki masła orzechowego
    -cukier trzcinowy do smaku
    -szczypta soli
    -konfitura wiśniowa
    -łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną prażymy w rondlu tak długo, aż poczujemy orzechowy aromat. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Można tez kilka razy przepłukać kaszę wrzątkiem. Jednak prażenie jest szybsze i wygodniejsze, a kasza przygotowana w ten sposób jest przepyszna. Kaszę zalewamy 2 szklankami wrzątku i szklanką mleka. Solimy, dodajemy masełko, przykrywamy i gotujemy ok.25min. Kasza powinna się lekko rozgotować. Pod koniec gotowania dodajemy połamaną czekoladę i cukier. Gdy kasza wchłonie płyn, a czekolada się roztopi, zdejmujemy z ognia. Nie martwcie się, jeśli pozostanie trochę płynu. Na pewno się przyda, bo jeszcze ciepłą kaszę należy blendować, aby nie pozostały żadne wyczuwalne pod zębami ziarenka. Można jeszcze podlać mlekiem, jeśli nie chcemy zbyt gęstego budyniu. Po chwili blendowania, dodajemy banana i masło orzechowe. Blendujemy tak długo, aż masa budyniowa będzie idealnie gładka.
    Przygotowany budyń wykładamy do salaterek i ozdabiamy konfiturą wiśniową, lub jaką Sami zdecydujecie... :)

Porady

Kaszę koniecznie trzeba blendowac , kIedy jest dobrze ciepła. Dzięki temu nie będą wyczuwalne jej ziarenka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kasza jaglana Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować