Miękkie, puszyste i delikatne, na śniadanie, podwieczorek lub jako przekąska:)
40 min
Składniki:
Tortownica o wymiarach 26cm
Ciasto:
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
80 g cukru
250 ml letniego mleka
50 g masła
2 jajka - lekko roztrzepane
1 jabłko – obrane i pokrojona na 11 kawałków
Kilka łyżek stopionego masła do posmarowania bułeczek
Cukier puder do dekoracji
Buchty z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.50g masła stopić, ostudzić. Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać połowę szklanki mleka oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić na 15 – 20 minut aby zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do przesianej mąki dodać zaczyn oraz pozostałe składniki. Zagnieść elastyczne, jednolite ciasto. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości ok. 1 – 1,5 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, krótko zagnieść i podzielić na 11 równych części. Rozpłaszczyć i do każdej włożyć kawałek jabłka, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć ciasno na blaszce. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem aby lekko podrosły. Przed pieczeniem bułeczki posmarować masłem i piec przez ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach do zrumienienia. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Komentarze