Buchty z jabłkiem

4.5 (178 ocen)

  • 40 min

Miękkie, puszyste i delikatne, na śniadanie, podwieczorek lub jako przekąska:)

  • 40 min

Składniki:

  • Tortownica o wymiarach 26cm
    Ciasto:
    500 g mąki
    40 g świeżych drożdży
    80 g cukru
    250 ml letniego mleka
    50 g masła
    2 jajka - lekko roztrzepane
    1 jabłko – obrane i pokrojona na 11 kawałków
    Kilka łyżek stopionego masła do posmarowania bułeczek
    Cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Buchty z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 50g masła stopić, ostudzić. Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać połowę szklanki mleka oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić na 15 – 20 minut aby zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do przesianej mąki dodać zaczyn oraz pozostałe składniki. Zagnieść elastyczne, jednolite ciasto. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości ok. 1 – 1,5 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, krótko zagnieść i podzielić na 11 równych części. Rozpłaszczyć i do każdej włożyć kawałek jabłka, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć ciasno na blaszce. Pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem aby lekko podrosły. Przed pieczeniem bułeczki posmarować masłem i piec przez ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach do zrumienienia. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować