Pyszne cynamonowe bułeczki z czekoladowym nadzieniem. Wyglądają jak napompowana czekolada. Pomysł zaczerpnęłam z czeskiego bloga, jednak całe wykonanie i przepis jest mojego autorstwa.
1.200ml mleka podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki i mieszamy. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.
W tym czasie mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy i sól. Łączymy ze sobą.
Masło roztapiamy w rondelku i lekko studzimy.
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki wraz z podgrzaną wodą i pozostałością mleka. Zagniatamy ciasto.
Gdy mamy już połączone składniki, dodajemy roztopione masło. Zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
2.W misce mieszamy cukier trzcinowy, cynamon, gałkę muszkatołową i przyprawę do piernika.
3.Gdy ciasto nam wyrośnie wyciągamy na stolnicę, wałkujemy i wycinamy literatką kółka. Nakładamy na każde około pół łyżeczki nutelli. Tak by dobrze się nam skleiło. Robimy kuleczki.
4.Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Każdą kulkę smarujemy lekko wodą i obtaczamy w cukrze. Wkładamy do tortownicy.
Tak postępujemy z każdym bubblem.
Pieczemy do 35 minut w temp 180 stopni.
Komentarze