Brzoskwiniowy smakosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, i dalej ubijając dodawać cukier i żółtka,dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,na końcu kakao i lekko wymieszać.
Wylać na natłuszczoną formę i piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30-40 minut. Przestudzić.Po przestudzeniu wierzch biszkoptu ściąć i pokruszyć.
2.Białka ubić ze szczyptą soli , i nie przestając miksować dosypywać stopniowo cukier.Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną , mak i ocet i jeszcze chwilę ubijać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem , wyłożyć na nią bezę i piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 25-3o minut.
3.Brzoskwinie odsączyć z syropu , po czym pokroić je w kostkę.
Na syropie ugotować budyń.
Do syropu dodać cukier i cukier waniliowy i zagotować , w mleku rozpuścić obie mąki i żółtka i wlać do gotującego syropu i energicznie mieszać do momentu gęstości budyniu , aby nie powstały grudki. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce ostudzony budyń na końcu dodać brzoskwinie i wymieszać.
4.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie po czym podgrzać( nie gotować) i dokładnie wymieszać , przestudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno ,dodać pokruszony biszkopt, wlać przestudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać.
Przełożenie ciasta:biszkopt ciemny-masa brzoskwiniowa-beza makowa-bita śmietana, udekorować galaretką w cukrze'
Komentarze