Brzoskwiniowy smakosz

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lekkie, delikatne ciasto pełne pysznych smaków , myślę że każdy znajdzie w nim coś dla siebie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Foremki:24/35
    Biszkopt:
    3 jaja
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki kakao
    Beza makowa
    3 białka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki suchego maku
    1 łyżeczka octu
    szczypta soli
    Masa brzoskwiniowa
    1 puszka brzoskwiń(820 g)
    200 ml mleka
    3 żółtka
    1 1/2 łyżki mąki pszennej
    1 1/2 mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    250 g masła
    Bita śmietana
    500 ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    1/ szklanki wody
    pokruszony biszkopt
    Dodatkowo;
    200 g kolorowej galaretki w cukrze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Brzoskwiniowy smakosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, i dalej ubijając dodawać cukier i żółtka,dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,na końcu kakao i lekko wymieszać.
    Wylać na natłuszczoną formę i piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30-40 minut. Przestudzić.Po przestudzeniu wierzch biszkoptu ściąć i pokruszyć.
  • 2. Białka ubić ze szczyptą soli , i nie przestając miksować dosypywać stopniowo cukier.Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną , mak i ocet i jeszcze chwilę ubijać.
    Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem , wyłożyć na nią bezę i piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 25-3o minut.
  • 3. Brzoskwinie odsączyć z syropu , po czym pokroić je w kostkę.
    Na syropie ugotować budyń.
    Do syropu dodać cukier i cukier waniliowy i zagotować , w mleku rozpuścić obie mąki i żółtka i wlać do gotującego syropu i energicznie mieszać do momentu gęstości budyniu , aby nie powstały grudki. Ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce ostudzony budyń na końcu dodać brzoskwinie i wymieszać.
  • 4. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie po czym podgrzać( nie gotować) i dokładnie wymieszać , przestudzić.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno ,dodać pokruszony biszkopt, wlać przestudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać.
    Przełożenie ciasta:biszkopt ciemny-masa brzoskwiniowa-beza makowa-bita śmietana, udekorować galaretką w cukrze'
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować