Smakosz

4.99 (165 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    40 dag maki pszennej
    4 żółtka
    1 szklanka cukru pudru
    15 dag masła
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku
    1 łyżka kakao

    CIASTO JASNE:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 starta gorzka czekolada
    10 dag rodzynek
    10 dag kokosu
    1 szklanka krojonych orzechów
    1 słoik powideł

    CIASTO CIEMNE:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 kisiel wiśniowy

    MASA BUDYNIOWA:
    1/2 litra mleka
    2 budynie śmietankowe
    1 kostka masła
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kisiele

Smakosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na 2 części, do jednej dodać łyżkę kakao.
  • 2. CIASTO JASNE:
    Ciasto jasne wyłożyć na blaszkę (25/35 cm.), posmarować powidłami. Ubić pianę z 4 białek z cukrem, dodać resztę składników, rozłożyć na powidła i upiec placek w temp. 180*C przez ok. 40 - 45 min.
  • 3. CIASTO CIEMNE:
    Ubić białka z cukrem, dodać kisiel, pianę wyłożyć na ciemne ciasto i upiec w temp. 180*C przez ok. 40 - 45 min.
  • 4. MASA BUDYNIOWA:
    Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
  • 5. Przełożenie:
    Ciasto jasne - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa.

Porady

Ciasto można polać polewą i dowolnie udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Masa budyniowa Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować