Brzoskwiniowo-serowy torcik bez pieczenia. Pycha!

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny i prosty przepis na małe co nieco.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 duża puszka brzoskwiń
    100g masła
    125g sucharków (najlepiej tych z cukrem takich w niebieskim opakowaniu, wtedy nie trzeba dosładzać spodu :) - jeśli mamy zwykłe postne bezcukrowe wtedy do rozpuszczonego masła dodać łyżkę miodu )
    9 płatków żelatyny (1 płatek to ok.15g w przybliżeniu 1 płaska łyżeczka)
    400g serka homogenizowanego (nat.)
    400g jogurtu greckiego
    3/4szkl. cukru pudru
    skórka otarta z 1 cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    100g śmietany (niekoniecznie, bo to właśnie o niej zapomniałam i dzięki temu otrzymałam wersję light :) )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Brzoskwiniowo-serowy torcik bez pieczenia. pycha! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić wraz z łyżką miodu (w przypadku gdy sucharki są niesłodzone).
    Sucharki rozgnieść na okruszki (najprościej włożyć je do plastikowego woreczka i potraktować tłuczkiem do mięsa lub przejechać po nich wałkiem do ciasta ;) )
    Pokruszone sucharki wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć na wcześniej natłuszczoną tortownicę, odstawić do lodówki aby spód nieco stwardniał.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    Brzoskiwnie odsączyć z zalewy, 3 odłożyć, resztę pokroić w grubsze plasterki.
    Serek, jogurt, sok z cytryny, skórkę i cukier wymieszać na gładką masę.
    Żelatynę odcisnąć z wody i podgrzać do momentu aż całkowicie się rozpuści (oczywiście mówię o żelatynie w płatkach - wg mnie o wiele łatwiejszej w przygotowaniu). Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, energicznie wymieszać aby serek połączył się z żelatyną.
    Żelatynowo-serkową masę dodać do reszty kremu.
    Jeśli ktoś chce torcik na bogato to w tym momencie trzeba ubić kremówkę i dodać do serowej masy, jeśli zaś komuś wsytarczy wersja z serem i jogurtem wtedy przechodzimy do następnego kroku jakim jest: wylewanie 1/2 masy serowej na wcześniej przygotowany spód.
    Ułożyć wcześniej pokrojone brzoskwinie, wylaż drugą część kremu, odstawić do lodówki na min.5h.

Porady

Udekorować resztą brzoskwiń lub innymi owocami wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować