Brzoskwiniowiec na biszkopcie

4.5 (173 ocen)

Mój autorski przepis na letnie ciasto na zimno. Bardzo delikatne w smaku idealne do popołudniowej kawy:)

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    3 jaja
    6 łyżek cukru
    6 łyżek oleju
    6 łyżek mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę brzoskwiniową:
    1 puszka brzoskwiń (ok. 800 ml)
    1/2 L śmietany kremówki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki brzoskwiniowe+1 łyżka żelatyny

    1 galaretka brzoskwiniowa na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Brzoskwiniowiec na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając, dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek wlać olej oraz wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o wymiarze 26 cm. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Jeśli biszkopt wyjdzie za suchy, można go nasączyć odrobiną syropu z brzoskwiń
  • 2. Połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku z puszki zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem i dodawać po łyżce zmiksowany mus z brzoskwiń. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 300 ml wody. Gdy ostygnie wlać do masy brzoskwiniowej. Na biszkopt wlać masę brzoskwiniową i wstawić
    do lodówki aż masa całkowicie stężeje.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Na wierzchu masy ułożyć resztę brzoskwiń z puszki i zalać tężejąca galaretką brzoskwiniową.

Porady

W sezonie pod wierzchnią galaretkę można użyć świeżych brzoskwiń..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować