Brzoskwiniowiec na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając, dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek wlać olej oraz wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o wymiarze 26 cm. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Jeśli biszkopt wyjdzie za suchy, można go nasączyć odrobiną syropu z brzoskwiń
2.Połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku z puszki zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem i dodawać po łyżce zmiksowany mus z brzoskwiń. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 300 ml wody. Gdy ostygnie wlać do masy brzoskwiniowej. Na biszkopt wlać masę brzoskwiniową i wstawić
do lodówki aż masa całkowicie stężeje.
3.Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Na wierzchu masy ułożyć resztę brzoskwiń z puszki i zalać tężejąca galaretką brzoskwiniową.
Porady
W sezonie pod wierzchnią galaretkę można użyć świeżych brzoskwiń..
Komentarze