Ciasto brzoskwiniowiec

0 (0 ocen)

taka lekka wersja na każdy czas i pogodę dla każdego :)

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jaj
    1,5 szkl mąki tortowej
    1 szkl cukru
    1 budyń waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli



    masa:
    2 budynie śmietankowe
    3/4 litra mleka
    2 galaretki brzoskwiniowe - opcjonalnie cytrynowe
    3/4 szkl cukru
    1 margaryna


    dodatkowo:
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1/2 puszki brzoskwini
    1 szkl soku w których były brzoskwinie

    do nasączania sok z brzoskwini rozcieńczone odrobinę wodą lub herbata z cytryną
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier, potem żółtka, budyń i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
    wylać do formy piec 30 min w temp 180 stopni.
    wystudzić
    przekroić na dwie części
  • 2. masa:
    zagotować mleka z cukrem ( odlać pół szklanki) budynie rozrobić w 1/2 szkl mleka i wlać na wrzące mleko, zagotować. zestawić z ognia i wsypać galaretki. dokładnie wymieszać aż się galaretki rozpuszczą. pozostawić do wystygnięcia. zimną masę ucierać z margaryną na puszystą masę.
    masę podzielić na dwie części i wyłożyć na biszkopt. na wierzch ułożyć brzoskwinie i zalać galaretką.
  • 3. galaretka:
    obie galaretki zalać szklanką soku z brzoskwini i odstawić na 10 min. następnie zalać 2,5 szkl wrzącej wody i dobrze wymieszać. ostudzić.
    na ciasto wylewać na pół tężejącą galaretkę. ostawić do stężenia i można kroić.
    smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować