Ciasto brzoskwiniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier, potem żółtka, budyń i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
wylać do formy piec 30 min w temp 180 stopni.
wystudzić
przekroić na dwie części
2.masa:
zagotować mleka z cukrem ( odlać pół szklanki) budynie rozrobić w 1/2 szkl mleka i wlać na wrzące mleko, zagotować. zestawić z ognia i wsypać galaretki. dokładnie wymieszać aż się galaretki rozpuszczą. pozostawić do wystygnięcia. zimną masę ucierać z margaryną na puszystą masę.
masę podzielić na dwie części i wyłożyć na biszkopt. na wierzch ułożyć brzoskwinie i zalać galaretką.
3.galaretka:
obie galaretki zalać szklanką soku z brzoskwini i odstawić na 10 min. następnie zalać 2,5 szkl wrzącej wody i dobrze wymieszać. ostudzić.
na ciasto wylewać na pół tężejącą galaretkę. ostawić do stężenia i można kroić.
smacznego :)
Komentarze