Brzoskwiniowe na Maślance

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyszło mięciutkie i słodkie. Polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki maślanki naturalnej
    1 i 1/4 szklanki cukru
    4 małe jajka
    6 brzoskwiń (twardych ale dojrzałych)
    0,5 szklanki oleju
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka kurkumy (albo łyżka kakao) - niekoniecznie
    Kruszonka:
    0,5 kostki masła
    0,5 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Brzoskwiniowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą mikserem albo łyżką. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Brzoskwinie kroimy w grubsze plasterki lub kostkę i układamy gęsto na cieście. Posypujemy drobną kruszonką i pieczemy w 180 stopniach 55 minut (góra-dół) . Ostudzone kroimy.

Porady

Moje brzoskwinie nie były za bardzo słodkie, więc przed wyłożeniem na nich kruszonki posypałam je cukrem trzcinowym. Zamiast brzoskwiń mogą być drylowane wiśnie, nektarynki, śliwki lub jabłka (wtedy możemy posypać je cynamonem) Jeśli nie mamy żadnego owocu, do tego ciasta równie dobrze pasują rodzynki i suszone morele pokrojone w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Maślanka Maślak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować