Karnawałowe makówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztapiamy,mleko podgrzewamy odlewamy połowę i w niej rozpuszczamy drożdże dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok.15min.
Mąkę 2 żółtka 2 łyżki cukru pozostałą część mleka wyrabiamy dodajemy wyrośnięte drożdże i ostudzoną margarynę.
Przykrywamy i czekamy kolejne 10min aż ciasto podrośnie.
Następnie wałkujemy na prostokąt o grubości ok 5mm wykładamy na ciasto masę makową i zwijamy w rulon.
Kroimy paski ok 2cm i układamy na brytfannie posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wkładamy do pieca nagrzanego do 180stopni pieczemy 25min.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze