Karnawałowe makówki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie drożdżowe makówki równie szybko znikają z talerza

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:35 dag mąki 2 żółtka 3/4 szkl mleka 3 łyżki cukru 1/3kostki margaryny (roztopionej) szczypta soli 3 dag drożdży bułką tarta do posypania brytfanny
    Farsz puszka gotowej masy makowej

Karnawałowe makówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy,mleko podgrzewamy odlewamy połowę i w niej rozpuszczamy drożdże dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok.15min.
    Mąkę 2 żółtka 2 łyżki cukru pozostałą część mleka wyrabiamy dodajemy wyrośnięte drożdże i ostudzoną margarynę.
    Przykrywamy i czekamy kolejne 10min aż ciasto podrośnie.
    Następnie wałkujemy na prostokąt o grubości ok 5mm wykładamy na ciasto masę makową i zwijamy w rulon.
    Kroimy paski ok 2cm i układamy na brytfannie posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wkładamy do pieca nagrzanego do 180stopni pieczemy 25min.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy