Brukselkowa zupa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam łyżke bułki tartej - dokładnie wymieszałam. Mokrymi rękoma formowałam małe klopsiki mniej wiecej wielkości orzecha włoskiego. Brukselkę oczyściłam z wierzchnich liści. Przełożyłam do miseczki, zalałam wrzącą wodą. Po 5 - u minutach odcedziłam
Zagotowałam w garnku ok 2 l wody, Do wrzącej wody wsypałam ryż i dodałam klopsiki. Gotowałam ok 5 minut - mieszajac od czasu do czasu. Następnie dodałam sparzoną brukselkę, liście laurowe, ziele angielskie i sól do smaku - gotowałam 10 minut. Po 10 - u minutach dołożyłam startą na dużych oczkach włoszczyznę - gotowałam 5 minut. Po 5 - u minutach do zupy dodałam koncentrat pomidorowy. Gdy się przecier połączył z wywarem wyłączyłam gaz. Zaprawiłam zupę ok 50 ml słodkiej śmietany - dodałam koperek
Komentarze