Brukselkowa zupa z klopsikami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna, gęsta, pożywna zupa. Polecam na jesienno - zimowe obiady

  • 40 min

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego - użyłam z łopatki, 35 dag brukselki - wybrałam najdrobniejszą, 2 średnie marchewki, mała pietruszka, kawałek selera, por - kawałek, 1/2 szkl suchego ryżu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, 50 ml słodkiej śmietany, 90 g koncentratu pomidorowego, 2 - 3 łyżki drobno pokrojonego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Brukselkowa zupa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam łyżke bułki tartej - dokładnie wymieszałam. Mokrymi rękoma formowałam małe klopsiki mniej wiecej wielkości orzecha włoskiego. Brukselkę oczyściłam z wierzchnich liści. Przełożyłam do miseczki, zalałam wrzącą wodą. Po 5 - u minutach odcedziłam

    Zagotowałam w garnku ok 2 l wody, Do wrzącej wody wsypałam ryż i dodałam klopsiki. Gotowałam ok 5 minut - mieszajac od czasu do czasu. Następnie dodałam sparzoną brukselkę, liście laurowe, ziele angielskie i sól do smaku - gotowałam 10 minut. Po 10 - u minutach dołożyłam startą na dużych oczkach włoszczyznę - gotowałam 5 minut. Po 5 - u minutach do zupy dodałam koncentrat pomidorowy. Gdy się przecier połączył z wywarem wyłączyłam gaz. Zaprawiłam zupę ok 50 ml słodkiej śmietany - dodałam koperek

    Zupę ugotowałam w 2,5 l garnku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować