Brownie z marcepanem, kokosem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Brownie to jedno z moich ulubionych ciast, dlatego w moim domu nie może zabraknąć go na Święta Bożego Narodzenia. Tym razem przygotowałam to wilgotne, czekoladowe ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, którego wierzch pokrywa marcepanowa polewa z wiórkami kokosowymi. Aromat czekolady podczas pieczenia wypełnia cały dom, a malutki kawałek tego ciasta dostarcza ogromnej rozkoszy naszym kubkom smakowym. Gorąco polecam Wam to wydanie :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 tabliczki gorzkiej czekolady
    - 200 g masła
    - 100 g mąki
    - 300 g cukru
    - 6 jajek
    - 50 g orzechów włoskich
    - kilka kropel aromatu waniliowego

    POLEWA
    - 200 g masy marcepanowej
    - 1/3 szklanki śmietanki kremówki
    - 1 łyżka miodu akacjowego
    - wiórki kokosowe (do posypania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie

Brownie z marcepanem, kokosem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy na mniejsze kawałki, czekolady dzielimy na kostki, przekładamy do metalowej miski i rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej (na parze). Zawartość miski studzimy.
  • 2. Jajka ubijamy za pomocą miksera, a następnie partiami dosypujemy cukier, przez cały czas miksując. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego, ostudzone masło i czekoladę - ponownie miksujemy.
  • 3. Orzechy włoskie rozbijamy w moździerzu, a następnie dodajemy do czekoladowej masy - całość mieszamy za pomocą łyżki. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 20 minut.
  • 4. Masę marcepanową dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy śmietankę oraz miód i podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Lekko tężejącą masę wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Ciasto kroimy dopiero po odpowiednim stężeniu polewy marcepanowej. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować