Brownie z makiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

przepyszne, delikatne, bardzo czekoladowe i do przygotowania w kilka chwil, powinny zachwycić każdego a zwłaszcza dzieci uwielbiające czekoladę:)))

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x40:
    100 g gorzkiej czekolady
    50 g czekolady mlecznej
    200 g masła
    4 jajka
    1 szklanka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka aromatu rumowego
    ½ szklanki mąki tortowej
    ½ szklanki mąki kukurydzianej
    1/3 szklanki maku
    szczypta soli

    do dekoracji: około 2 tabliczki startej na tarce czekolady
    około 3 łyżki kolorowej posypki dekoracyjnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brownie z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki, razem z masłem wrzucamy do małego rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy ( nie gotujemy).
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy aromat i rozpuszczoną czekoladę i ubijamy chwilę mikserem na małych obrotach. Dodajemy mąki, mak, sól i ponownie chwilkę miksujemy na małych obrotach.
  • 3. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
  • 4. Gorące brownie posypujemy startą czekoladą i posypką, pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na dowolne kawałki.

Porady

przygotowując brownie dla dzieci zamiast aromatu rumowego możemy użyć np. waniliowego lub śmietankowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować