Brownie

4.5 (145 ocen)

Brownie to taka odmienna i najlepsza forma gorzkiej czekolady. Rozpływa się, syci... jest cudowne. Jedno z najprostszych ciast jakie tylko mogą być,

Składniki:

  • na małą blaszkę

    150 g masła
    200 g gorzkiej czekolady
    150 g cukru
    4 jajka
    2 żółtka
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka kakao
    sczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
    W rondelku rozpuścić masło, zdjąć z ognia i dodawać powoli połamaną w kostkę czekoladę. Wymieszać aż się rozpuści.
    W misce ubić jajka razem z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao.
    Przestudzoną czekoladę dodać do masy z jajek i wymieszać lub krótko zmiksować. Dodać mąkę z kakao, wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec przez 20- 25 minut, aż na powierzchni pojawi się skorupka. Nie piec dłużej, bo brownie się przesuszy. Wyjąć od razu z piekarnika.

Porady

Lepiej wyjąć brownie wcześniej z piekakrnika niż później. Przesuszenie ciasta psuje jego urok.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować