Botwinka ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sezon na botwinkę i nowalijki w pełni - trzeba to wykorzystać. To taka wersja bez mięsna ni to botwinki ni to chłodniku . Wzbogacona smakiem szpinaku .

  • 15 min

Składniki:

  • 2 marchewki młode
    gałązka natki pietruszki
    kawałek listka ogrodowego maggi
    kawałek liścia selera
    1 pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzecha
    8 dużych rzodkiewek
    10 dag szpinaku ( liście lub zamrożony )
    1 ogórek
    ½ pęczka koperku
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    3 łyżki pokrojonego szczypiorku
    pieprz mielony
    1 szklanka jogurtu gęstego
    cukier
    2 szklanki wody
    sól
    1 łyżka Barszczu czerwonego ekspresowego
    przyprawa do zup i sosów w płynie
    ziemniaki ugotowane ( gorące )
    skwarki z wędzonego boczku do kraszenia ( w wersji jarskiej podsmażona cebulka )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Botwinka

Botwinka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. Rzodkiewki i ogórek pokroić na plasterki ( część odłożyć ( tak 1/3 ) .Marchew pokroić w plasterki .
  • 2. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej -wrzucić marchew i smażyć mieszając .Dołożyć botwinkę, ogórki i rzodkiewkę - smażyć 3 minuty. Dodać szpinak( pokrojony w paseczki ( lub kawałek mrożonego ) i smażyć jeszcze 3 minuty .
  • 3. Przełożyć do garnka , zaleć wodą - lekko osolić . Gotować na małym gazie 10 minut. Wsypać barszcz czerwony . Zmieszać z jogurtem .( jogurt najpierw zahartować gorącą zupą . Dodać koper , pozostawione rzodkiewki i ogórek ( surowe ) . Doprawić do smaku cukrem , przyprawą do zup .
  • 4. Podawać z ziemniakami okraszonymi boczkiem , posypany szczypiorem i koprem .

Porady

Używam do botwinki koncentratu buraczanego lub barszczu w proszku traktując je jako przyprawę .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować