Botwinka zabielana śmietaną

4.51 (148 ocen)

Pyszna zupka z młodych buraczków.

Składniki:

  • 600 g młodych buraczków ćwikłowych z łodyżkami
    2 l wody lub bulionu
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    2 liście laurowe
    do smaku przyprawa uniwersalna
    3 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki śmietany 12%
    3 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Buraczki

Botwinka zabielana śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młode buraczki obrać i pokroić z łodygami liści. Zalać to wszystko wodą lub bulionem, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: majeranek, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną wedle uznania. Gotować aż buraczki będą miękkie. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru oraz mąką i wlać do garnka. Dodać sok z cytryny. Wszystko zagotować i gotować jeszcze 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować