BONDA BREAD

0 (0 ocen)

  • 60 min

najprostsza i najbardziej zaskakujaca smakowo potrawa ... tyle smaków i zapachów w rożkach z chleba tostowego .. tak właśnie z chleba ..

  • 60 min

Składniki:

  • .do zrobienia 12 rożków potrzebujemy :


    6 kromek chleba tostowego bez skórki
    2 małe ziemniaki
    2 różyczki kalafiora
    mięso z rosołu .. bez różnicy czy drób czy wołowina
    1/2 cebuli
    2 pieczarki
    1 marchewka
    pół główki czosnku
    1 łyżka kukurydzy z puszki
    pół małego pora
    pół limonki
    chilli w proszku
    curry
    tikka masala
    kolendra w proszku lub świeża
    rozmaryn
    sól
    pieprz
    cukier
    oliva Monini do usmażenia farszu
    olej do usmażenia rożków


    sos pomidorowo - cebulowo - chilli sosem :

    pomidory z puszki ( średnia puszka ok. 4 pomidory )
    lub koncentrat pomidorowy ( 2 łyżki )
    1 cebula
    2 łyżeczki cukru
    1 1/2 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    chilli w proszku
    sól
    pieprz
    kostka rosołowa warzywna
    jogurt naturalny do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bonda bread - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Ziemniaki i kalafior gotujemy do miekkości ,nie solimy , można ugotować razem ... rozgniatamy widelcem ,zostawiamy do wystygnięcia.


    Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę , podsmażamy na oleju na złoty kolor .


    Por i pieczarki również kroimy bardzo drobno dodajemy do patelni z cebulą , smażymy dalej .


    Mięso z rosołu kroimy drobniutko i dodajemy do smażących się warzyw.


    Marchew tarkujemy na drobnych oczkach , czosnek wyciskamy i dodajemy również do naszego farszu ... smażymy na wolnym ogniu ..


    Przyprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami wedle uznania ... potrawa powinna mieć ostry smak ale jak kto woli ...


    wszystkie składniki mieszamy , wyciskamy sok z połowy limonki dodajemy do farszu i odstawiamy do wystygnięcia ....
  • trojkaty 2. z chleba tostowego odcinamy skórki i przekrajamy każdą kromkę na pół w skosie ...
    przygotowujemy sobie miseczkę z zimną wodą w której będziemy zamaczać palce i lekko moczyć trójkąciki z chleba i lekko naciskamy rozpłaszczając chlebek ... i odciskając resztę niepotrzebnej wody ...
  • bonda bread 3. nakładamy farsz na środek i sklejamy boki w kształt trójkąta .. gdy boki nie będą chciały sie skleić można troszkę namoczyć ... nie przejmujcie się jeżeli źle się skleją , farsz nie wyleci podczas smażenia ....

    smażymy na głebokim oleju z każdej strony do brązowego koloru ... nie bójcie sie nie piją oleju , rożki nie są tłuste , po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy .
  • bonda bread 4. moje rożki podałam z jaśminowym ryżem oraz pomidorowo - cebulowo - chilli sosem ...

    sposob przyzadzenia sosu:

    cebulę kroimy drobno podsmażamy na maśle , dodajemy cukier mieszamy i pilnujemy ponieważ cebula nabiera szybko złotego koloru od cukru ,dodajemy pomidory rozdrobnione albo koncentrat , dodajemy mąkę i robimy zasmażkę zalewamy mlekiem ciągle mieszamy by sie nie przypaliło .. jak sos za gęsty dolewamy mleka ... doprawiamy do smaku ....
    Po podaniu dajemy małe kleksy z jogurtu naturalnego przecinając łyżką dekoracyjnie .
  • bonda bread 5. na wierzch dałam rzeżuche :)

    polecam bardzo ..wyszły przepyszne
    farsz można do woli zmieniać wedługo uznania :)


    Smacznego;)

Porady

farsz mozna dowonie zmieniac -- wszystko zalezy od gustow;) farszem moze byc tylko ser :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować