najprostsza i najbardziej zaskakujaca smakowo potrawa ... tyle smaków i zapachów w rożkach z chleba tostowego .. tak właśnie z chleba ...
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- chleb tostowy lub zwykły: 6 sztuk
- ziemniaki ugotowane: 2 sztuki
- kalafior: 1 szklanka
- piersi z kurczaka (pojedyncze): 0.5 sztuki
- pieczarki uduszone, pokrojone w kosteczkę: 2 sztuki
- marchewka starta na tarce: 1 sztuka
- czosnek rozgnieciony: 1 sztuka
- kukurydza w puszce odsączona: 1 łyżka
- por mały: 1 sztuka
- Limonka lub sok z limonki: 0.5 sztuki
- chilli w proszku do smaku: 10 gramów
- curry, sól, pieprz, tymianek (do smaku): 10 gramów
- kolendra świeża lub suszona: 10 gramów
- cukier brązowy jasny: 10 gramów
- olej do głębokiego smażenia: 0.5 litra
Bread bonda ... czyli rożki z chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i kalafior gotujemy do miekkości ,nie solimy , można ugotować razem ... rozgniatamy widelcem ,zostawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę , podsmażamy na oleju na złoty kolor .
Por i pieczarki również kroimy bardzo drobno dodajemy do patelni z cebulą , smażymy dalej .
2.Pierś z kurczaka kroimy drobniutko i dodajemy do smażących się warzyw.
Marchew tarkujemy na drobnych oczkach , czosnek wyciskamy i dodajemy równiez do naszego farszu ... smażymy na wolnym ogniu ..
Przyprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami wedle uznania ... potrawa powinna mieć ostry smak ale jak kto woli ...
wszystkie składniki mieszamy , wyciskamy sok z połowy limonki dodajemy do farszu i odstawiamy do wystygnięcia ...
3.z chleba tostowego odcinamy skórki i przekrajamy każdą kromkę na pół w skosie ...
przygotowujemy sobie miseczkę z zimną wodą w której będziemy zamaczać palce i lekko moczyć trójkąciki z chleba i lekko naciskamy rozpłaszczając chlebek ... i odciskając resztę niepotrzebnej wody ...
nakładamy farsz na środek i sklejamy boki w kształt trójkąta .. gdy boki nie będą chciały sie skleić można troszkę namoczyć ... nie przejmujcie się jeżeli źle się skleją , farsz nie wyleci podczas smażenia ....
smażymy na głebokim oleju z każdej strony do brązowego koloru ... nie bójcie sie nie piją oleju , rożki nie są tłuste , po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy by pozbyc się nadmiaru tłuszczu ...
4.moje rożki podałam z jaśminowym ryżem oraz pomidorowo - cebulowo - chilli sosem ...
składniki na sos :
pomidory z puszki ( średnia puszka ok. 4 pomidory )
lub koncentrat pomidorowy ( 2 łyzki )
1 cebula
2 łyżeczki cukru
1 1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
chilli w proszku
sól
pieprz
kostka rosołowa warzywna
jogurt naturalny do dekoracji
cebulę kroimy drobno podsmażamy na maśle , dodajemy cukier mieszamy i pilnujemy ponieważ cebula nabiera szybko złotego koloru od cukru ,dodajemy pomidory rozdrobnione albo koncentrat , dodajemy mąkę i robimy zasmażkę zalewamy mlekiem ciągle mieszamy by sie nie przypaliło .. jak sos za gęsty dolewamy mleka ... doprawiamy do smaku ....
Po podaniu dajemy małe kleksy z jogurtu naturalnego przecinając łyżką dekoracyjnie .
Komentarze