Boczek można przygotować w warunkach domowych i/lub na świeżym powietrzu. Jeśli jednak zdecydujecie, że nie macie ochoty na grillowane mięsko, to boczek można włożyć do piekarnika i po prostu upiec.
14 godz. 10 min
Składniki:
1 kg boczku wieprzowego (bez skóry)
4-5 ząbków czosnku
Marynata:
1-2 łyżki oleju
2 łyżki soli (lub wg smaku)
1,5 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego
Dodatkowo:
1-2 słoiczki czerwonej cebuli
Boczek z grilla z czerwoną cebulą (uniwersalny) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki i dokładnie wymieszać z olejem, a czosnek obrać i pokroić w słupki.
2.Umyty oraz osuszony boczek porządnie natrzeć marynatą i następnie naszpikować czosnkiem.
(Zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie kawałki czosnku.)
3.Mięso przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki - minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
4.Po tym czasie boczek pokroić w plastry i delikatnie rozklepać z pomocą tłuczka do mięsa.
5.Następnie każdy kawałek ułożyć na tacce do grilla i przenieść na ruszt.
6.Grillować do miękkości - co jakiś czas obracając na drugą stronę.
(Mięso można też upiec w piekarniku - także w całości lub przyrządzić na patelni wysłanej folią aluminiową. Wtedy mięso układamy bezpośrednio na folii, a nie na tacce.)
Komentarze