Boczek z grilla z czerwoną cebulą (uniwersalny)

0 (0 ocen)

  • 14 godz. 10 min

Boczek można przygotować w warunkach domowych i/lub na świeżym powietrzu. Jeśli jednak zdecydujecie, że nie macie ochoty na grillowane mięsko, to boczek można włożyć do piekarnika i po prostu upiec.

  • 14 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg boczku wieprzowego (bez skóry)
    4-5 ząbków czosnku
    Marynata:
    1-2 łyżki oleju
    2 łyżki soli (lub wg smaku)
    1,5 łyżki majeranku
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego
    Dodatkowo:
    1-2 słoiczki czerwonej cebuli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Boczek z grilla z czerwoną cebulą (uniwersalny) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20u5j5p 1. Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki i dokładnie wymieszać z olejem, a czosnek obrać i pokroić w słupki.
  • image-1xmmlu5 2. Umyty oraz osuszony boczek porządnie natrzeć marynatą i następnie naszpikować czosnkiem.
    (Zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie kawałki czosnku.)
  • 3. Mięso przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki - minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • image-15pg62f 4. Po tym czasie boczek pokroić w plastry i delikatnie rozklepać z pomocą tłuczka do mięsa.
  • image-1fph7wv 5. Następnie każdy kawałek ułożyć na tacce do grilla i przenieść na ruszt.
  • image-0ngjsl7 6. Grillować do miękkości - co jakiś czas obracając na drugą stronę.
    (Mięso można też upiec w piekarniku - także w całości lub przyrządzić na patelni wysłanej folią aluminiową. Wtedy mięso układamy bezpośrednio na folii, a nie na tacce.)
  • 7. Podawać z czerwoną cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować