Kawałek solidnego pieczystego mięsa, rolowany boczek nadziewany świeżym jarmużem z cebulą i czosnkiem, doskonały jako wędlina na świąteczny stół. Polecam.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
czosnkiem, doskonały jako wędlina na świąteczny stół. Polecam.
1,5 kg chudego boczku w płacie
6 liści jarmużu
½ cebuli czerwonej
5 ząbków czosnku
Jarzynka lub sól morska do smaku
1 łyżka przyprawy do mięsa
Pieprz do smaku
Boczek rolowany z jarmużem i czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płat boczku myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy przyprawami z każdej strony.
Jarmuż myjemy, usuwamy zgrubiałe łodygi, wycinając je ostrym nożykiem , cebulę kroimy w plasterki tak samo obrany czosnek.
2.Na boczku układamy plasterki cebuli i czosnku oraz liście jarmużu, zawijamy ciasno w roladę, zawiązujemy nićmi bawełnianymi, układamy w szklanym naczyniu żaroodpornym z przykrywą pieczemy 2 godziny w temp 180*c na grzaniu góra dół.
Smacznego!
Komentarze