Błyskawiczne kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

Bardzo szybkie w przygotowaniu małe co nieco dla niespodziewanych gości. Dosłownie kilka minut i cieszymy się ich smakiem. Możemy zrobić z nich różne kształty jak i połączyć ze sobą np.. słodkim kremem orzechowym.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    110 g masła lub margaryny
    120 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kruche ciasteczka

Błyskawiczne kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i wbijamy jajka. Na końcu dosypujemy cukier. Całość dość szybko zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Gotowa masę rozwałkowujemy na duży placek o grubości około 0,5 mm. Wycinamy dowolne kształty, u mnie były to serca. Wierzch ciastek możemy rozwałkować dekoracyjnym wałkiem. Gotowe ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170-180*C przez 8-9 minut. Po upieczeniu możemy je połączyć dowolnym kremem np.. kajmakiem lub orzechowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować