Błyskawiczne ciasto pod owoce sezonowe, mrożone, suszone czy z kompotu

4.5 (149 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto. Uniwersalne, można go sporządzić z owocami świeżymi sezonowymi, mrożonymi, owocami z kompotu ( wcześniej osączonymi ), czy suszonymi ( po wcześniejszym namoczeniu ich ). Na dzisiejszym moim cieście znalazły się mrożone ostrężyny, małe ogrodowe kiwi i winogrona. Takie ciasto to doskonały sposób na zrobienie miejsca w krainie wiecznej zmarzliny i zapełnienie jej nowymi smakołykami.... niebawem już sezon truskawkowy :)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki ( na tortownicę o średnicy 26 cm )
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 25 dag margaryny
    - 3/4 szklanki cukru
    - 4 jaja
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo
    - dowolne owoce ( mrożonych nie rozmrażamy )
    - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Ciasto

Błyskawiczne ciasto pod owoce sezonowe, mrożone, suszone czy z kompotu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ubijać dalej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wlać lekko ciepłą margarynę. Delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blaszkę. Na cieście ułożyć dość grubą warstwę owoców. Ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 40- 50 minut do suchego patyczka.

Porady

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, zrobić kruszonkę lub dowolnie udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować