Blok czekoladowy.

5 (199 ocen)

  • 25 min

Pyszna czekolada na długie niedzielne popołudnia. :)

  • 25 min

Składniki:

  • 250 g masła
    500 g mleka w proszku
    1/2 szklanki wody
    1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
    6 łyżek kakao
    5 op. herbatników
    garść orzechów i rodzynek
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Blok czekoladowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1.
    Do rondelka wlewam wodę i wrzucam masło, podgrzewam aż masło się roztopi. Wtedy dodaję cukier i mieszam, aż cukier się roztopi.
    Krok 2.
    Dodaję kakao, mieszam a potem odstawiam by masa przestygła
    Krok 3.
    Herbatniki przekładam do woreczka (kilka odkładam na bok) i za pomocą tłuczka rozgniatam na drobno. Połowę takich pokruszonych herbatników wkładam do miski.
    Krok 4.
    Dodaję masę kakaową (może być ciepła) i mleko w proszku. Miksuję za pomocą miksera.
    Krok 5.
    Dodaję resztę ciastek, bakalie i mieszam łyżką (masa dość gęsta).
    Krok 6.
    Formę wykładam papierem do pieczenia, kładę masę. Najpierw kładę troszkę i dociskam, a potem dokładam resztę.
    Krok 7.
    Ważne by masę dobrze docisnąć!
    Wciskam jeszcze kilka herbatników, tych co zostawiłam sobie na początku, tak pod skosem (dla ładnego wzoru).
    Dociskam z wierzchu i wkładam do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
    Krok 8.
    Wyjmuję z formy, zdejmuję papier i kroję blok czekoladowy na kawałki :) smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować