Bitki z polędwicy wołowej w sosie malinowo-miętowym.

4.5 (160 ocen)

  • 15 min

Doskonałe połączenie smaku.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki dla 2 osób.
    400g polędwicy wołowej
    150g malin
    1 gałązka mięty
    1 łyżka brandy
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    masło i olej do smażenia

    1 mała cukinia
    50g ryżu
    1 kostka bulionowa
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bitki z polędwicy wołowej w sosie malinowo-miętowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na 4 cienkie plastry,(wykorzystać przednią lub tylną część warkocza polędwicy )doprawić pieprzem, solą po usmażeniu.
    Usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, 2min z każdej strony.
    Patelnię po smażeniu zdeglasować, wlać trochę bulionu, brandy wsypać maliny(odłożyć kilka do dekoracji) i listki mięty.
    Gotować 3 min, przecedzić, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Jeżeli nie uda się nam zredukować sosu do pożądanej gęstości, można lekko zaciągnąć mąką ziemniaczaną.

    W międzyczasie gotować ryż w bulionie (kostka).
    Po 10 min gotowania dołożyć 5centymetrowe wydrążone, słupki cukinii.

    Na talerzu ułożyć słupki cukinii z ryżem, bitki i polać sosem malinowo-miętowym. Świeże maliny dodają potrawie smakowitości.

    Na straganach pojawiły się smaczne, aromatyczne maliny. Starajmy się wykorzystać ich walory na różne sposoby. Oczywiście prym wodzą na pewno te z bitą śmietaną!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować