Biszkoptowy jabłecznik

4.5 (192 ocen)

  • 40 min

Jest to ciasto które u mnie w domu szybko się robi i tak samo znika :)

  • 40 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    NADZIENIE JABŁKOWE:
    4-5 jabłek
    1 galaretka agrestowa

    POLEWA:
    100 g czekolady
    kilka łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z jabłkami 1. BISZKOPT:
    1. Biała ubić z cukrem i szczyptą soli robotem kuchennym na sztywno, do ubitych białek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
    2. Wysmarowaną tortownicę margaryną i posypaną mąką, dajemy ciasto.
    3. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 150-160 stopni.

    Nadzienie jabłkowe:
    Jabłka obieramy, wykrywamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dajemy do garnka, dusimy ok. 20-30 min. dodajemy pod koniec torebkę galaretki. mieszamy wszytko energicznie i zdejmujemy z palnika.

    Upieczony biszkopt, ostudzony, przekrawamy na pół, dajemy nadzienie jabłkowe, przykrywamy drugim krążkiem biszkopta.

    Na wierzch roztopić czekoladę z mlekiem i ciepłą polać ciasto, można udekorować wg. upodobania

Porady

W czasie oddzielania białka od żółtek należy uważać aby do białka nie dostało się żółtko, wtedy nie ubije się na piana na sztywno Podczas pieczenia biszkoptu nie otwierać piecyka, bo może nam opaść.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować