Biszkoptowy jabłecznik

4.5 (147 ocen)

  • 60 min

To bardzo delikatna wersja tradycyjnej szarlotki, idealna na upalne dni. Robiła ją często moja mama z jabłek zebranych w ogrodzie.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt: 6jajek, 6 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki cytrynowe

    Lukier: szklanka cukru pudru, sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki Mus Musy

Biszkoptowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij z cukrem. Gdy masa już jest sztywna dodaj delikatnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłóż na blaszkę i piecz ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • 2. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki i przełóż do garnka. Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, aż się rozpadną na mus. Do gorącego musu wsyp galaretki i mieszaj do ich rozpuszczenia. Pozostaw, aby masa ostygła i zaczęła gęstnieć.
  • 3. Przestudzony biszkopt przekrój w poprzek i przełóż masą jabłkową. Konieczne jest aby odczekać, aż mus z galaretką zgęstnieje, inaczej ciasto zbyt nasiąknie.Polej na wierzchu lukrem zrobionym z pudru i soku cytrynowego.Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

Porady

Do tego ciasta najlepiej nadają się papierówki, bo są bardzo delikatne i łatwo rozpadają się w czasie gotowania. Można też użyć gotowego musu ze słoika, lecz wtedy trzeba uważać by masa nie była zbyt słodka (można dodać sok z cytryny).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Papierówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować