Szybki jabłecznik biszkoptowy

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mięciutki biszkopt przełożony jabłkami, posypany cukrem pudrem.
Pyszne rozpływające się w ustach ciasto. Robię je od lat. Tym razem szybka wersja, bo użyłam jabłek ze słoika. Jeśli chcecie zrobić ze świeżych jabłek, to potrzeba 2 kg.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mus jabłkowy:
    1 litrowy słoik jabłek prażonych
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szybki jabłecznik biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szybki jabłecznik biszkoptowy 1. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę.
    Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
    Następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
  • Szybki jabłecznik biszkoptowy 2. Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej
    papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, około 30 minut.
  • Szybki jabłecznik biszkoptowy 3. Jabłka ze słoika przełożyć do garnka. Podgrzać. Dodać cynamon.
    Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Wlać do gorących jabłek,
    cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje wyłączyć gaz.

    Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na jednej części wyłożyć jabłka.
  • Szybki jabłecznik biszkoptowy 4. Przykryć drugą częścią ciasta. Delikatnie docisnąć.
    Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować